Tips

1) Gootsteen verstopt? Hoe ontstop ik met een plopper?
Als de verstopping zo ernstig is dat het water helemaal niet meer wegloopt, kunt u het beste het meeste water uit de wastafel wegscheppen met een emmertje of een groot glas. Daarna  het ontluchtingsgat in de wastafel afdichten door er een natte doek tegen te houden of iets anders. De meeste wastafels hebben een langwerpige ontluchtingssleuf in het zicht zitten. Indien u 2 bakken heeft dicht de andere bak af middels de stop in de afvoer te doen en de bak te vullen met een laag water.
Zorg voor een laagje water van ongeveer 5 cm. hoog in de wastafel. Zet de plopper op de afvoer en houdt met de ene hand de natte doek goed op zijn plaats zodat er geen valse lucht langs kan gaan. Nu met de andere hand de plopper met krachtige bewegingen op en neer bewegen. Het is soms nodig om dit een groot aantal malen te herhalen om een goed resultaat te behalen. Als de wasbak weer loopt goed naspoelen met (warm)water.


2) Kijk uit met ontstoppingsmiddelen
Er zijn veel verschillende ontstoppingsmiddelen verkrijgbaar, wij willen u wel waarschuwen voor het feit dat de meeste middelen chemisch van aard zijn. In de praktijk komt het voor dat mensen gewond raken door deze middelen. Indien u toch met deze middelen werkt, lees dan goed de gebruiksvoorschriften. Indien u al chloor, soda of andere middelen door de afvoer heeft gespoeld, gebruik dan geen ontstoppingsmiddel omdat dit een gevaarlijke chemische reactie teweeg kan brengen.
Werkt het middel niet en laat u ons komen meldt dan altijd dat u ontstoppingsmiddel heeft gebruikt zodat er geen onnodige ongelukken kunnen ontstaan met onze mensen.

3) Wat kan niet door het riool?
- De volgende productgroepen kunnen beter niet door het riool: Verven, oplosmiddelen, chemicalien, motorolie en medicijnen breng dit naar een KCA punt van uw gemeente.
- Bak en frituurolie kunnen ook beter niet door het riool, hierdoor loopt u sneller kans om een verstopping te krijgen. Er zijn in steeds meer gemeente gratis inzamelpunten voor.
- vochtige doekjes, tampons ed ook dit levert problemen in het riool op vooral voor de gemeentes en waterschappen. Doe dit in de afvalemmer dat is de beste plek hiervoor.

Uiteraard is de lijst met producten die niet door het riool kunnen veel groter alleen boven genoemde punten zijn wel enkele van de grootste vervuilers van het riool.

4) Wat moet ik doen met mijn regenwater?
Steeds meer mensen zijn milieubewust bezig. Daarom is het mogelijk om een infiltratiesysteem toe te passen zodat zoveel mogelijk water de bodem in komt en niet apart hoeft te worden gezuiverd door het waterschap. Dit spaar uiteindelijk het milieu.
Waar moet u op letten bij het kiezen van een systeem?
- Is zinvol om een regenwater infiltratiesysteem aan te leggen? Controleer vooraf uw grondwaterstand
- Ondanks het bijna overal is toegestaan kunnen er voorwaarden zijn waarom u niet een regenwaterinfiltratie systeem mag toepassen. Informeer altijd vooraf of het bij uw gemeente is toegestaan.
- Er zijn meerder manieren voor infiltratie allemaal met hun eigen voor- en nadelen de 2 meest gebruikte zijn: een infiltratiekrat en een infiltratieput (beton of kunststof) informeer goed van te voren over de voor en nadelen van ieder systeem. Bijvoorbeeld of u er wel of niet met uw auto over kunt rijden bijvoorbeeld.
- Zorg dat uw de juiste grote van het systeem kiest. Zo kunt u zelfs uw tuin helemaal bestraten en toch zorgen dat het regenwater in de bodem komt. 
- Voorkomen is beter dan genezen ieder systeem kan vuil worden dus denk na hoe je het kan schoonhouden zodat het zo lang mogelijk goed blijft werken. Maak bijvoorbeeld regelmatig de emmertjes van de schrobputjes schoon om onnodig zand in uw infiltratie systeem te voorkomen
- Zorg voor een overloop naar het rioolstelsel van de gemeente indien mogelijk. Hoewel het niet altijd wordt geadviseerd is het toch handig dat een infiltratiesysteem een overloop heeft naar het gemeenteriool zodat het overvloedige water bij hevige regenval weg kan. Het systeem wordt immers vaak berekend op gemiddelde en niet op de extreme regenval.
- Hergebruik van water kan ook heel simpel middels een regenton bijvoorbeeld hier moet u alleen wel zelf wel het water van gebruiken om bijvoorbeeld de planten water van te geven of de ramen mee te wassen (geeft minder strepen omdat er "geen" kalk in zit)

Wilt u advies over een regenwater infiltratiesysteem voor in uw tuin bel ons gerust wij kunnen het volledig voor u aanleggen.

Huizen

Bestevaer 50
1271 ZA Huizen
Tel. 035 - 525 23 19

035 - 525 23 19 Plan route
Barneveld

Mercuriusweg 39
3771 NC Barneveld
Tel. 0342 - 42 56 78

0342 - 42 56 78 Plan route